İŞİTME KAYBI-MENTAL RETARDASYON VE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ

Mental Retardasyon (MR), hem zekâ fonksiyonlarında hem de uyum fonksiyonlarındaki bozukluktur.  MR olan bireyin iletişim, öz bakım, ev yaşamı, toplumsal ilişkiler, toplumsal olanakların kullanımı, kendini yönetip yönlendirme, eğitim-öğretim, iş, boş zamanları değerlendirme, sağlık ve güvenlik alanlarından en az ikisindeki becerilerin eksikliği ile karakterize bir durumdur. Mental gelişim, dil gelişimi ile yakından ilişkilidir. İşitme kayıplı çocuklarda işitsel yoksunluğa bağlı olarak dil gelişiminde gecikmeler olur. İşitme kaybı ile birlikte,  mental retardasyonu olan çocuklarda normal çocuklara göre daha kısa ve daha az, karmaşık cümleler kurarlar. Bundan dolayı iletişimde problemler yaşarlar. MR olan çocuklar normal çocuklara göre anlamlı sesler çıkartamama, sınırlı kelime haznesine sahip olma, kullanılan kelime ve cümlelerin çeşitliliğinde ve söz diziminde sınırlılık, okuduğunu anlamada zorluk çekme gibi sorunlar, bu çocukların ifade edici dil gelişiminde yaşadığı problemlerdendir. Bu çocuklar alıcı dilde de sorun yaşarlar. Bu sorunlar; verilen farklı yönergeleri yerine getirememe, dilbilgisi kurallarını ve kendisine okunan öyküyü anlayamama vb. şeklinde sıralanabilir. İletişim ve dil gelişiminde yaşanılan problemler, davranış ve öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

Öğrenme Güçlüğü, dili yazılı ya da sözlü anlamak ve kullanabilmek için gerekli olan bilgi alma süreçlerinin birinde veya birkaçında ortaya çıkan ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, heceleme, dikkat yoğunlaştırma ya da matematiksel işlemleri yapmada yetersizlik nedeniyle bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumuna denir.

İşitme kayıplı çocukların ifade edici dil ve okuma becerilerindeki yetersizlik, öğrenme becerilerinin değerlendirilmesini zorlaştırır. Bu nedenle mental retardasyon ve öğrenme güçlüğünün tanısının koyulmasını güçleşir. İşitme kaybı ve mental retardasyonu olan çocuklarda öğrenme becerilerindeki yetersizlik, işitme kaybından daha çok mental retardasyonun bir sonucudur.

İşitme kayıplı çocuklar işitme becerisini kullanamadığı için ailesi, arkadaşları ve yakın çevresinde dahi güven eksikliği ve buna bağlı olarak da hırçınlık, içe dönüklük, kızgınlık gibi davranışlar gösterirler . Ayrıca MR olan çocukların öğrenme yeteneklerindeki geriliğe bağlı olarak akademik başarılarının yaş ve sınıf düzeyinin gerisinden olmasına, arkadaş edinmede ve bağımsız davranabilmede güçlük yaşarlar. Bu nedenle özgüvenlerinin yetersiz,  kendilerini değersiz, yetersiz, dışlanmış olarak hissederler .

 

Yorumlar


Hiç Yorum Yapılmamış. İlk yorumu siz yapın...

0
 
25 kez görüntülendi